Duminica , 8 Septembrie 2024
Oxidarea bijuteriilor din argint

Oxidarea bijuteriilor din argint

Bijuteriile din argint oxideaza?  Acest  lucru, din pacate, nu reprezinta un secret.
Argintul este un aliaj de metal confectionat din 92,5% argint pur si 7,5% alte metale, cum ar fi cuprul.
Oxidarea bijuteriilor din argint este pur si simplu rezultatul unei reactii chimice dintre argint si oxigen.

Motivele pentru care oxideaza bijuteriile din argint
Oxidarea sau innegrirea bijuteriilor din argint este favorizata de contactul acestuia cu oxigenul din aer, de umiditate, de diverse solutii de curatare sau parfumuri cu care intra in contact sau chiar de ph-ul pielii. Pe langa acesti factori, inclusiv transpiratia, poate determina innegrirea sau inverzirea argintului.

Solutii de intretire a bijuteriilor din argint
Pentru mentinerea bijuteriilor in cele mai bune conditii, va recomandam:
  • evitati contactul bijuteriilor cu apa sau alte lichide: parfum, spray, detergent etc.
  • nu pulverizati parfum sau alte produse: spray-uri, detergenti, etc. direct pe bijuterii. Purtati bijuteriile dupa ce alcoolul din parfum sau din alte produse aplicate s-a evaporat
  • nu purtati bijuteriile daca pielea sau materialele cu care intra in contact produsele sunt  umede sau imprimate cu alte produse (spray-uri, detergenti, produse petro-chimice etc.)
  • nu faceti dus/baie purtand bijuteriile
  • nu spalati vasele purtand bijuteriile
  • nu purtati bijuteriile in timpul desfasurarii altor activitati care implica contactul acestora cu apa sau alte produse perochimice (detergenti, parfum, fixativ etc.)
  • nu purtati bijuteriile atunci cand desfasurati activitati sportive sau orice alte activitati care produc transpiratia corpului, daca aceasta intra in contact direct cu ele
  • nu expuneti bijuteriile la soare pe o perioada indelungata
 
Metode de curatare a bijuteriilor din argint
Curăţarea argintului cu bicarbonatului de sodiu.  Bicarbonatul de sodiu se găseşte în orice gospodărie şi este cea mai folosită metodă de curăţare a obiectelor din argint. Obiectele trebuie puse pe fundul unui castron, pe o folie de aluminiu, se acoperă complet cu bicardonat şi apoi peste ele se toarnă apă clocotită.Va rezulta o spumă, în urma căreia argintul este curăţat: atomii de sulf, care dau culoarea neagră, trec de pe obiectele de argint pe folia de aluminium.  După câteva minute argintul poate fi scos şi spălat cu apă călduţă.

Curăţarea argintului cu oţet sau lămâie. Obiectele din argint se pun într-un castron plin cu zeamă de lămâie sau oţet. După ce se lasă jumătate de oră, se scot şi se clătesc în apă călduţă, iar la final se şterg cu un prosop de bumbac sau cu o lavetă.

Curăţarea argintului cu ammoniac. Se foloseşte aceeaşi metodă ca mai sus, doar că în loc de zeamă de lămâie punem o soluţie de amoniac cu o concentraţie de 10%. Obiectele se scot după 10 minute, se spală bine cu apă şi se şterg cu un prosop.

Curăţarea argintului cu pasta de dinţi. Obiectul de argint trebuie udat cu apă cu o jumătate de oră înainte, apoi se freacă cu o periuţă moale şi cu pastă de dinţi. Această pastă va îndepărta imediat toate impurităţile.

 
Va recomandam sa utilizati produsele destinate special pentru curatarea bijuteriilor!



 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *